Kültürel Miras Odaklı Oyun Stüdyosu - Startup
Oyun sektöründe belli kategorilerde birbirine benzer çokça oyun var ancak bu kalıplaşmış kategoriler dışında oyun arayışında olan bir oyuncu kitlesi de var. Özgün ve sanat yönü güçlü oyunlarımız ile bağımsız oyun alanında farklı oyunlar arayan oyuncu kitlesine farklı bir deneyim sunuyoruz.
Dünya genelinde artan bir oyuncu kitlesi vardır (Şekil 1). Firmamız, oyun sektörü içerisinde, bilgisayar oyunları segmentinde, bağımsız (indie) oyun pazarını hedeflemektedir. Bağımsız oyunlar dünya genelinde yükseliştedir ve pazar büyüklüğü 15,47 milyar dolara ulaşmaktadır (Şekil 2,3,4 ve 5).
Bağımsız oyunlar, büyük bir yayıncının desteği olmaksızın, küçük ekipler tarafından geliştirilen (1-10 çalışan sayısı), genellikle özgünlük ve inovasyon gibi özelliklerle öne çıkan oyunlardır. Oyuncular tarafından “özgün”, ”deneysel”, “inovatif”, “alternatif” gibi anahtar kelimelerle tanımlanmaktadır (Şekil 6). Ürettiğimiz oyunlar yaratıcılık, özel sanat stili, hikaye anlatımı gibi özelliklerle sahiptir ve oyun dünyasında bağımsız oyun arayan niş bir kitleye hitap etmektedir (Şekil 7). Bu kitle geleneksel oyun tüketicilerine oranla oyuna daha çok bütçe ayırması ve farklı oyun arayışı gibi özelliklerle tanımlanmaktadır (Şekil 8 ve 9).
Detaylı pazar araştırması için, popüler bir bilgisayar oyunu yayınlama platformu olan Steam verileri incelenmiştir. Steam üzerinden yaptığımız analizde, bağımsız bilgisayar oyunları pazarı ve bu pazar içerisinde hedeflediğimiz oyun türü olan puzzle,adventure, point and click, single player oyunların konumu incelenmiştir. Hedeflediğimiz tür, genel bağımsız oyun pazarına göre daha avantajlı bir konumdadır (şekil 10 ve 11). Hedeflediğimiz gelir aralığı olan 200k dolar ve üstü segmente, tüm indie oyunlar arasında %5.84’ü ulaşmışken, belirlediğimiz türdeki oyunların %16.84’ü bu hedefe ulaşmıştır. Bu sayıları incelerken, amatör geliştiricilerin ve hobi amaçlı oyun geliştirenlerin, tüm bağımsız oyun geliştiricilerin yüzde 77’sini oluşturduğu göz önüne alınmalıdır (şekil 12). Bu aynı zamanda kaliteli bağımsız oyun alanında rekabetin daha az geliştirici arasında olduğunu göstermektedir.
Rakip olarak genel anlamda kültürel öğelerden esinlenen oyunlara örnek olarak Nordik kültürden esinlenen "Never Alone", mitolojiden esinlenen "Hades", ve Çin mitolojisinden esinlenen "The Rewinder" oyunları gösterilebilir. Ancak anadolu kültüründen esinlenen oyunlar yapan özelleşmiş bir firma yoktur. Tekil örneklerin ötesinde stüdyomuz aynı çizgide, kültürel miras odaklı oyunlar üretmeyi hedeflemektedir.
Özgünlük: Anadolu kültürü ve sanatından öğeleri oyunlarda kullanarak farklı bir görsel bir dil ve anlatım yaratıyoruz. Oyunlarımızda kullandığımız görsel ve edebi eser seçkilerini, oluşturduğumuz özgün kurgu ve animasyon gibi oyun öğeleriyle birleştirerek özgün bir oyun yaratıyoruz.
Kültürel değerlerin kullanımı: Geleneksel görsel anlatı öğelerini, kültürel sembolleri, minyatür ve çini gibi sanatlardan önemli eserleri oyunlarımızda ana tema kullanıyoruz. Görsel kültürel değerlerin kullanımı ile beraber yazılı ve sözlü kültürel öğeleri de oyunumuza dahil ediyoruz. Bu anlamda edebi eserler, efsaneler, destanlar, mitoloji, halk hikayeleri, sembolik anlatımları oyunla buluşturarak kültürel değere sahip eserler üretiyoruz.
Deneyim: Seçilen yazılı ve görsel kültürel öğelere uygun görsel içerik, müzik, hikaye ve diyaloglarla zengin bir oyun deneyimi sunuyoruz. Bütüncül bir atmosfer yaratarak oyun deneyimini destekliyoruz.
Kültürel bilgi edinimi: Oyunları yalnızca bir eğlence aracı olarak değil, farklı kültürleri tanıma ve farkındalık yaratma aracı olarak da görüyoruz. Bu bakış açısıyla yarattığımız oyunlar da bizi sektördeki diğer firmalardan ayırıyor.
Ekip, Berfin Özge Yakar ve Merve Nur Sağlık olmak üzere iki kişiden oluşmaktadır. İki üye de şu anda oyun stüdyolarını kurmak ve kendi oyunlarını geliştirmek üzere tam zamanlı olarak çalışmaktadır. Ayrıca gönüllü olarak GamFed Türkiye ve disiplinler arası oyun stüdyosu olan Aks Future Studyo ekibinde yer almaktadırlar. Aks Future Studyo'da, oyun ve mimarlık kesişiminde oyun kurgusu üzerinde çalışmaktadırlar ve UrbanJam (Urbanism + Gamejam) etkinlik organizasyonlarında görev almaktadırlar.
Ekibin birlikte geliştirdikleri bir mobil oyun ve TUBİTAK BİGG 1. aşamaya boğaziçi üniversitesi bünyesinde kabul almış bir müze oyunu projeleri vardır. Ayrıca ENHANCER Gamejamde ekip olarak geliştirdikleri oyun ile "en iyi hikaye" ödülünü almışlardır.
Ekip üyelerinden Merve Nur Sağlık, ekipte game designer ve game developer olarak yer almaktadır. ODTÜ Mimarlık mezuniyetinin ardından İkinci üniversite olarak yazılım mühendisliği okumaktadır ve son sınıf öğrencisidir. Çevrimiçi kurslar, projeler ve gamejamlere katılarak kendini oyun yazılımı ve oyun tasarımı alanında yetiştirmektedir. Oyun ve Uygulama akademisinde 2023 mezunu olarak "Unity ile oyun geliştirme" üzerine eğitim almıştır. Ayrıca TOBB ETÜ'deki yüksek lisansı sırasında araştırma bursu kapsamında çeşitli projelerde yer almış ve akademik çalışmalarda bulunmuştur.
https://www.linkedin.com/in/mervenursaglik/
Ekip üyelerinden Berfin Özge Yakar ekipte game artist ve game designer olarak bulunmaktadır. ODTÜ mimarlık mezunudur. Uluslararası projelerde BIM uzmanı olarak çalışmıştır ve şu anda Freelance 3d artist olarak çalışmaktadır. Unity, Blender, Photoshop başta olmak üzere çeşitli programları kullanarak oyunlar için asset üretimi, animasyon ve ürün görselleştirme yapmaktadır. Görsel kodlama ile model ve gelişmiş sistemler üretmekle, oyun endüstrisinde AI kullanımı ile ilgilenmektedir. Çevrimiçi kurslar, projeler ve gamejamlere katılarak kendini oyun tasarımı ve görsel üretim konularında geliştirmektedir.
Type | Name |
---|
Org. Name | Type | Sector | Subsector | Country | Count of Patents | Tags | Investments | Valuations | Founders |
---|
